Regeringen ökar på konsumtionshetsen

Snart är det jul igen,årets köpfest, som ska få oss att öppna plånboken för att köpa det vi knappast behöver.

Regeringen ökar på konsumtionshetsen

 

Snart är det jul igen,årets köpfest, som ska få oss att öppna plånboken för att köpa det vi knappast behöver. Eftersom många här i landet har gott om pengar kommer vi göra det också och regeringen bidrar till köphetsen genom att ta bort värnskatten. Men vad om man redan har allt man behöver? Eller vad om man har allt man behöver och lite därtill? Då kan man få prylångest.

 

Jo, det finns även miljömuppar som tycker om prylar, nästan som vanligt folk. I mitt fall har jag hobbyn som fotografi och att spela gitarr. På sånt kan man lägga hur mycket pengar som helst. Man kan rättfärdiga sitt habegär med att ”det är värre att samla på motorcyklar”, fast vi miljömuppar vet om att alla borde konsumindra för att rädda planeten.

 

Det fungerar så här med prylångest: man har bestämt sig att man vill ha en ny pryl och åker till butiken för att köpa den. Men när man kommer dit, tar det emot och man vänder om. För inte kan man väl spela på två eller tre gitarrer samtidigt, eller ha den fina gitarren bara för att visa upp? Att köpa prylar är lite som nyårslöften: det som man planerat blir inte alltid av. Man blir inte en bättre gitarrist av att köpa fler gitarrer, utan av att spela.

 

Jag vet, det här gäller främst oss som är rika. Regeringen och januarigänget slopar värnskatten för att de vill att vi ska jobba ännu mer. Då hinner inte vi spela gitarr och slippar inse att vi inte är den nya Ed Sheeran eller Taylor Swift trots allt. Men vi får i alla fall råd med ett instrument till. Tack regeringen. Fanns det verkligen inte något bättre ändamål till de här pengarna?

 

David van der Spoel